Presentació del llibre "Les pesqueres de Banyoles" de Jeroni Moner

Publiquen ‘Les pesqueres de l’estany de Banyoles’, obra pòstuma de l’arquitecte i activista cultural Jeroni Moner

La monografia és un treball exhaustiu sense precedents sobre aquestes casetes tan singulars

 

Jeroni Monner, en Noni, va dedicar moltes hores a l’estudi de les pesqueres de l’estany de Banyoles fins a convertir-se en el gran especialista d’aquestes singulars construccions,  ingredients essencials del paisatge. Han esdevingut tot un símbol de Banyoles

El reconegut arquitecte i activista cultural (“la persona més influent a Banyoles els darrers 50 anys”, afirma el regidor de Cultura, Miquel Cuenca), va ordenar aquells coneixements a Les pesqueres de l’estany de Banyoles, una monografia acabada de publicar en la col·lecció Quaderns de Banyoles, editada per l’Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona, i predestinada a ser el llibre sobre les pesqueres i el seu context social i històric.

La publicació és el resultat d’una exhaustiva recerca de molts anys sobre aquestes particulars edificacions construïdes a tocar de l’estany. Sobre cada una de la vintena de pesqueres existents s’hi inclou informació sobre diversos aspectes com la planificació, les característiques arquitectòniques, els autors dels projectes, els propietaris i les reformes que s’hi han fet, entre altres. Un dels col·laboradors de l’edició del llibre, l’arquitecte banyolí i president de la delegació de Girona del Col·legi d’Arquitectes, Marc Riera, va destacar a la presentació prèvia que es va fer als mitjans que es tracta d’una publicació “densa, molt precisa i amb una gran quantitat de detalls”, la gran majoria inèdits. De lectura amena, s’estructura en cinc capítols que recorren conològicament les diferents pesqueres i el seu context històric, acabant amb un annex sobre com van passar de ser “Paraje Pintoresco” a “Jardí Històric”.